Metoda kciuka i palca
Metoda kciuka i palca. Najbardziej rozpowszechnioną metodą ręcznego wyciskania jest ugniatanie zatoczek’ między kciukiem a palcem. (Przed przystąpieniem do tej czynności należy oczywiście umyć ręce wodą z mydłem). Żeby ucisk wywierany był właśnie na zatoczki, które są zlokalizowane wokół otoczki, przyłóż czubki kciuka i palca do piersi z^ dwóch przeciwnych stron otoczki (dokładnie w tg miejsca, gdzie skóra o ciemniejszym zabarwieniu styka się z normalnie zabarwioną). Wciśnij następnie kciuk i palec daleko w głąb, aż wyczujesz opór ze strony żeber. W tej pozycji wykonuj rytmiczne ruchy uciskające jednocześnie kciukiem i palcem. Prawa ręka służy zwykle do wyciskania pokarmu z lewej piersi, a wtedy lewa podtrzymuje filiżankę, do której ścieka pokarm. Najważniejsze to wcisnąć palce odpowiednio głęboko i trzymać je cały czas w miejscu, gdzie otoczka styka się z normalnie zabarwioną skórą. Sama brodawka nie powinna być dotykana palcami ani ugniatana. Za każdym uciśnięciem spłynie więcej pokarmu, jeżeli nie ograniczysz się tylko do ugniatania czubka piersi między kciukiem a palcem, lecz pociągniesz go jednocześnie trochę do przodu (w stronę brodawki), czyli w kierunku naturalnego spływu mleka.